dilluns, 29 d’agost del 2011

Gairebé un centenar de persones participen de la I Trobada al Port de Boet!

El passat diumenge 28 d’agost es va celebrar la I Trobada al Port de Boet. Fins aquest pas fronterer entre l’Ariège i la Vall Ferrera, de més de 2500 metres d’altitud, s’hi van acostar vora un centenar de persones per rememorar els importants intercanvis que a través d’aquesta frontera natural hi havia hagut històricament entre veïns francesos i catalans. El testimoni d’aquest intens comerç fins i tot ha quedat fixat en la toponímia local, i un dels planells per on passa el camí de pujada del Pla fins el Port de Boet és anomenat Lo Mercat.

Pla de "Lo Mercat"

L’ascensió al Port de Boet esdevé més dura pel cantó francès ja que s’han de superar 1000 metres de desnivell al llarg d’una caminada d’unes 4 hores. Es per això que els veïns francesos van tardar més en arribar, i alguns es van quedar pel camí.
El participant més novell de la pujada al Port de Boet

Però l’esforç de tots els participants es va veure recompensat per la possibilitat d’assaborir un generós assortit de productes locals tant francesos com catalans, entre els quals cal destacar la gran varietat de formatges i melmelades portats des de l’Ariège o els embotits i la ratafia catalanes.

Paral·lelament, aquest acte festiu va estar amenitzat per la música d’un acordió.

Aquesta interessant col·laboració transfronterera ha estat fruit de la cooperació entre diferents entitats. Des del vessant francès hi va participar l’equip del Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos així com membres de l’Associació d’Amics del Parc i del Comú d’Auzat. Pel que fa a la representació catalana, van formar part de l’organització de la trobada l’equip del Parc Natural de l’Alt Pirineu, l’Associació pel Patrimoni de la Vall Ferrera i els Ajuntaments d’Alins i l’EMD d’Àreu. Acompanyats de l’espectacular entorn d’alta muntanya que envolta el Port de Boet, els representants de les diferents parts es van intercanviar obsequis i van pronunciar breus discursos que van convertir l’acte en un esdeveniment molt emotiu.

Michel Sébastien ens va tornar a llençar la històrica idea d'impulsar el Parc Natural de les Tres Nacions, ajuntant sota un mateix paraigües o marca promocional el Parc Natural de l'Alt Pirineu (Catalunya), el Parc Natural Regional dels Pirineus Ariegesos (Occitània - França) i el Parc Natural Comunal de les Valls del Comapedrosa (Andorra). Esperem aviat sigui una realitat!


Finalment, es va arribar al compromís unànime de repetir l’acte l’any vinent amb l’objectiu d’aplegar a un major nombre d’assistents y fidelitzar la trobada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada